La companyia

L'Oca Underground, com a companyia, va sorgir de la passió que un grup d'amics, músics i cantants, sentíem pel teatre, a Badalona l'any 1998.



Entusiamats, doncs, pel teatre musical, gènere que combina precisament teatre i música d'una manera tan harmònica, el nostre referent més important ha estat, des dels orígens, el teatre musical nord-americà i anglès, però també ens hem endinsat en altres formes d'aquest gènere, com el teatre alemany dels anys 30, a través de les cançons de Bertolt Brecht i Kurt Weill.



Vam iniciar-nos en el món escènic creant espectacles basats en cançons dels musicals més emblemàtics. La nostra voluntat de defugir el concert estricte ens va portar a la creació d'espectacles amb dramatúrgia pròpia i a la necessitat d'adaptar les lletres de les cançons al català per a fer-les absolutament entenedores al públic, sempre amb gran respecte al text original i amb el rigor que la música imposa. Així doncs, dramatúrgia pròpia i adaptació al català de les lletres han estat premisses fonamentals dels nostres muntatges. 



En dues ocasions, els espectacles que hem presentat han girat exclusivament al voltant de les cançons de Stephen Sondheim (lletrista i músic), considerat el compositor més important i renovador del teatre musical modern.

Una altra de les premisses bàsiques dels nostres espectacles musicals, des dels inicis, és la presència de músics en directe. Sempre integrem als nostres muntatges una formació musical que va des d'un piano a un grup instrumental més nombrós. Precisament, una de les dificultats de la posada en escena d'una obra de teatre musical és la necessitat d'amplificació sonora d'actors i d'instruments, la qual cosa fa que augmenti la complexitat tècnica i el pressupost destinat al muntatge.

La voluntat d'experimentar amb el gènere i la necessitat d'expressar-nos-hi amb totes les conseqüències ens ha portat darrerament a la creació de musicals propis. Precisament el projecte que ens ocupa actualment, Per molts anys, és un musical de creació pròpia els autors del qual són Cèsar Aparício (text) i Óscar Peñarroya (música), integrants de la nostra companyia de teatre musical.

Us oferim un recull de les fites més significatives de la història de L'Oca Underground:

  • S'estrenà l'abril de 1998 a Barcelona amb l'espectacle I tot plegat!, un recull de temes de diversos musicals.
  • El febrer de 1999 estrenà al Teatre Principal de Badalona Això és el que hi ha, incorporant el guió propi i la música en directe.
  • Paral·lelament a aquests dos espectacles, la companyia realitzà un recital de petit format, Musicaaaals!, presentat diverses vegades a bars musicals, associacions culturals i teatres.
  • A finals de febrer del mateix any, participà, juntament amb altres entitats de la ciutat, en la inauguració de l'històric Teatre Zorrilla de Badalona, on tornà a actuar a l'abril en l'acte de lliurament de premis del XIX Concurs de Teatre, atorgats pel Círcol Catòlic de Badalona.
  • El juny de 1999 actuà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, oferint una mostra del seu darrer espectacle Això és el que hi ha, així com a les festes del barri de Gràcia, dins la programació teatral. El mateix any oferí aquest espectacle al teatre del Círcol Catòlic de Badalona.
  • El març de 2000 estrenà, dins la programació oficial del Teatre Zorrilla, Potser aquesta nit, un espectacle amb dotze músics i divuit actors i cantants.
  • La companyia s'immergí en el petit format amb l'espectacle Kurt viatge amb Weill, un recital dramatitzat amb obres del compositor alemany Kurt Weill, que s'estrenà l'11 de desembre de 2000 al restaurant del Teatre Lliure de Barcelona i que ha estat representat a la Sala La Planeta de Girona, al Teatre Zorrilla de Badalona i a la sala Artenbrut dins de la 6a Mostra de Teatre de Barcelona. Aquest espectacle rebé una de les Mencions d'Arts Escèniques 2001 atorgada per l'associació Amics del Teatre Zorrilla.
  • Darrerament L'Oca Underground ha posat en escena dos espectacles de petit format basats en cançons de Stephen Sondheim: Adéu de nou (una nit amb Stephen Sondheim), presentat a la Carpa de les Arts de Badalona durant les Festes de Maig de 2003, que ha fet dues temporades al Cafè-teatre Llantiol, i Mitja vida amb Sondheim, estrenat a l'Auditori Montaner de la Universitat de València l'abril de 2005.
  • L'últim espectacle de petit format de la companyia ha estat Confidències de Broadway, basat en cançons dels musicals més emblemàtics, estrenat l'any 2005 al Cafè-teatre Llantiol, que encara fa gira per Catalunya.
  • La posada en escena d'un musical propi arribà amb L'apassionant carrera artística de Marta Gelabert (que rebé una de les Mencions d'Arts Escèniques 2003 atorgada per l'associació Amics del Teatre Zorrilla), d'Óscar Peñarroya (música) i M. Carme Mateu (text), estrenat al Teatre Zorrilla el 31 de maig de 2003 i representat durant una temporada al Cafè-teatre Llantiol.
  • El darrer projecte de la companyia és un nou musical de creació pròpia, Per molts anys, amb música d'Óscar Peñarroya i text de Cèsar Aparício, que s'estrenà al Teatre Zorrilla de Badalona el 30 de juny de 2007.